с
על אף ההילה האופפת את ענף המסעדנות, הנתונים הסטטיסטיים מראים שרק 20% מהמסעדות הנפתחות מדי שנה מצליחות לשרוד את שנת חייהן הראשונה, כשהסיכון להתרסקות כלכלית אינו פוחת עם השנים.
אין ספק שמדובר בנתונים מלחיצים, ובמידה והחלטתם בכל זאת להעז ולנסות לממש את החלום הזה, כדאי להתייחס אל הנתונים הללו במלוא כובד הראש ולפעול בהתאם למספר כללים שעשויים לסייע לכם להישאר בצד הנכון של הסטטיסטיקה.
ממשרד "קררו אדריכלים", הנחשב לאחד מהמשרדים המובילים ופורצי הדרך בענף האדריכלות, מסבירים שהמתכון להצלחה בתחום המסעדנות נוגע לא רק לאיכות המזון, רמת הקולינריות וטיב השירות, אלא גם למיקום הגאוגרפי והעיצוב של המקום, ומחקרים שנעשו בשנים האחרונות מראים שלעיצוב חללים מסחריים, ועיצוב מסעדות בפרט, יש השפעה לא מבוטלת בגל הנוגע לסיכויי הצלחתו של בית העסק.
האיכות והדירוג של המסעדות נקבעים על ידי מגוון רחב של פרמטרים, כאשר טיב המנות, הגוון תפריטי ורמת הקולינריות מהווים גורמים חלקיים בלבד במתכון להצלחתו של בית העסק, ואליהם יש להוסיף את המיקום וההיבט העיצובי. "עיצוב מסעדות" הנו מושג המעלה אסוציאציות הקשורות לאסתטיקה מהבחינה הוויזואלית, וההנחה הרווחת היא שככל שהמסעדה מעוצבת באופן מרשים יותר, כך גם גדלים סיכוייה למשוך לקוחות.
ממשרד "קררו אדריכלים" מציינים שההנחה נכונה באופן חלקי בלבד, ומסבירים שהתחום אורז בתוכו הרבה מעבר לעניין האסתטי. השלב הראשוני בתהליך העיצובי כרוך באפיון המסעדה באמצעות קונספט ייחודי המבדל אותה מכל שאר מתחריה באזור ובכלל. הקונספט יכול לנבוע מתוך אופיה הייעודי של המסעדה, קהל היעד, זיהוי הטרנד על ידי מעצבת פנים וכיוצא בזה.
עיצוב מסעדות מורכב בשלביו ההתחלתיים מהגדרת החלל וחלוקתו בהתאם לצרכים הפונקציונליים הפרקטיים והתנועה הצפויה במקום. בשלבים העוקבים ממוקמות פינות הישיבה וההגשה ומגובשים יתר האלמנטים שמטרתם להעשיר ולשדרג את הקונספט הראשוני.
חשוב להדגיש שבסופו של יום, מטרת העל בתחום העיצוב המסחרי היא לטעת בלקוח חוויה נעימה בדרך שתגרום לו לרצות ולהחיות אותה שוב ושוב, ולהפוך אותו מלקוח אקראי ללקוח קבוע. יחד עם זאת, גם אם יוגש במסעדה התפריט המרשים והעשיר ביותר, וגם אם מדובר בעיצוב מוקפד בהיבט הוויזואלי, הכול בטל בשישים במידה והסועדים אינם חשים בנוח בעת שהותם במסעדה, כמו במקרים של רעש, המולה וצפיפות יתר.
לפיכך חייב תכנון המסעדה להתייחס לעיצוב מושכל שבו נעשית התאמה בין שטח הפנים הכולל למספר הסועדים הפוטנציאלי שלה, ליחס שבין החללים השונים, המרחק ודרכי הגישה שבין המטבח אל השולחנות ועוד.